Skip to main content

Alinenkatu 32

Kauppahuone Lindén & Wallin kehittyi Uudenkaupungin suurimmaksi tukku- ja vähittäisliikkeeksi 1800-luvun lopulla. Yritystä pyörittäneet raumalaiset veljekset Knut ja Albert Wallin sekä Karl Lindén olivat myös laivanvarustajia, ja kauppahuone kävikin lisäksi mm. laajaa puutavara- ja siemenkauppaa.

Myöhemmin ns. Wallinin talon liikettä jatkoi yksinään Knut Wallin. Hän rakennutti tontilleen Koulu- ja Rantakadun kulmaan myös putkut eli pienet rantakioskit 1900-luvun alussa. Aamuisin putkujen luukut avattiin ja näin alas laskettuina ne toimivat myyntipöytinä.

Wallinin talo muuttui 1930-luvulla Kauppakunta Kalannin taloksi. Aikalaismuistojen mukaan tontti oli Wallinin liiketoiminnan päättymisen jälkeen joutunut ”suorastaan rappiolle ja hevosten parkkipaikaksi”, mutta nyt tilanteeseen tuli muutos. Liikerakennus modernisoitiin 1940-50-luvuilla Kauppakunnan tarpeita vastaavaksi. Rakennuksen puiston puoleisessa päädyssä toimi ravintola Kirsta.

Kaupassakäynti aikana ennen tavarataloja oli hyvin erilaista verrattuna nykypäivän itsepalvelumarketteihin. Pieniä kauppapuoteja, kuten perinteisiä siirtomaatavaraliikkeitä ja sekatavarakauppoja oli paljon eri puolilla kaupunkia. Varsinkin kesällä kaupassa piti käydä usein huonojen säilytysolosuhteiden vuoksi, ja mm. liha, maito ja leivät ostettiin usein omista kaupoistaan.

Kauppakunnan talo purettiin vuonna 1966 uuden Sokos-tavaratalon tieltä.

Teksti on Uudenkaupungin museon tuottama ja jaettu luvalla Kirstan sivuilla.